sujuvaa siivousta

Sujuvaa siivousta

Onko iltaisin usein lelut levällään, siivousaika tulee mutta lapsi heittäytyy veteläksi? Ehkä lapsi mutisee “joo joo”, mutta todellisuudessa jatkaa leikkiä tai tekee jotain aivan muuta. Yhtäkkiä kello on niin paljon, että nukkumaan on vaan lähdettävä ja kaikki jäi siivoamatta. Ja jälleen siivoat kaiken itse lasten mentyä jo nukkumaan.  Oletko ehkä myös uhkaillut lasta heittämällä leluja roskiin, tai imuroimalla ne? Veikkaan että aika moni voi tässä kohtaa nostaa käden ylös.

Jotta siivoamisesta saisi hieman sujavampaa, kannattaa aloittaa harjoittelemaan itse asian kääntämistä pikkuhiljaa positiivisempaan suuntaan ja lähestymällä asiaa paremmalla mielellä. Olisi tietenkin parasta, ettei kenellekkään jäisi päivittäin siivousprojektista paha mieli.

Lelujen siivoamisesta voi yrittää tehdä lapselle motivoivaa ja mielenkiintoista. Voit antaa lapselle hauskoja, ajatustyötä vaativia ohjeita ja tehtäviä . siivouksen yhteydessä. Tässä muutama vinkki tehtäviin:

  • Pyydä lasta keräämään tietyn väriset lelut kerrallaan
  • Käytä numeroita ohjeistuksessa ja pyydä lasta laittamaan ensin vaikka 5 lelua koriin, sitten 4. Tähän voit myös lisätä värit!
  • Käyttäkää kehonosia. Pyydä lasta kantamaan kirja pään päällä. Myös taskuissa on hauska kantaa tavaroita!
  • Käyttäkää ajastinta! (hiirikello/mousetimer on hyvä!)

Aina ei tietenkään tarvitse keksiä tehtäviä. Ei aina jaksa, joskus toivoisi että asiat vaan sujuisivat. Ja se on ihan hyväksyttävää. Mutta niissä hetkissä kun itselläsi on tarpeeksi voimavaroja, kokeile edellämainittuja vinkkejä! Muista kuitenkin että tilanteessa kuin tilanteessa positiivinen palaute, kehu ja kannustus on aina hyväksi. Usein positiivinen palaute kantaa pitkälle ja lapsi motivoituu siitä! 

Minkälaisia siivouskikkoja olette keksineet lasten kanssa? Vai tuottaako siivous aina haasteita? 

Tässä artikkelissa on muutamia käytännön vinkkejä, joita voi kokeilla. Huomioi, ettei kaikki välttämättä kuitenkaan toimi ensimmäisellä tai toisellakaan kerralla. Joskus on myös katsottava isompaa kokonaisuutta ja mietittävä miksi jokin asia (esim siivous) on lapselle hankalaa tai mistä haasteet kumpuaa. Mikäli tuntuu että haluaisit keskustella asioista enemmän ja yksilöllisemmin, varaa aikasi täältä: www.kasvat.fi/ajanvaraus

Seuraathan Kasvatia jo Instagramissa: https://www.instagram.com/kasvat/