Tuntuuko, että arkiaamut ovat yhtä taistelua ja kiirettä? Arkiaamuihin on hyvä valmistautua etukäteen, jotta niistä saisia mahdollisimman sujuvia. On mukavampaa aloittaa työ- tai päiväkotipäivä hyvällä mielellä ja onnistuneen aamun jälkeen.

Tässä muutamia vinkkejä arkiaamuihin valmistautumiseen. 

Ennakoi
Ennakoi niin paljon kuin mahdollista. Mieti ja valmistele tärkeimmät asiat. Laita lapsen (ja ehkä omat) vaatteet valmiiksi, pakkaa laukut ja reput. Voit myös valmistella aamupalan ainakin puolivalmiiksi, astiat voi kattaa ja tarvikkeet ottaa esille. Oletko kokeillut tuorepuuroja, jotka voi valmistaa jo illalla jääkaappiin odottamaan aamua? Myös smoothien voi tehdä valmiiksi jo etukäteen.
Arvioi aika
Arvioi hyvin arkiaamuun tarvittava aika. Mieti tarkkaan kuinka paljon itse tarvitset omaan valmistautumiseen. Aika-arvioon kannattaa sisällyttää myös lapselle rauhallista heräämisaikaa, sekä tietenkin aikaa perustoiminnoille kuten pukeminen ja syöminen. Ja vielä tärkeä lisäys: lisää aika arvioon aina niin sanotut sähläysminuutit! Useimmiten aamuihin tulee yllättäviä tekijöitä vaikka kuinka valmistautuisi, sähläysminuutit helpottavat välttämään kiirettä vaikka eteen tulisi mitä!
Herää itse ajoissa
Herää itse ajoissa, ja hoida kaikki mahdollinen ennen kuin lapset herää (mikäli tämä on mahdollista. Herätä lapsi ajoissa, ja pyri lempeyteen. Luo kiireettömyyden tuntua omilla eleillä ja sanoilla. Mieti miten itse haluaisit tulle herätetyksi!
Anna lapsen valita jotain pientä
Anna lapselle mahdollisuus valita aamulla jokin sellainen asia, jonka hän oikeasti voi valita (paidan väri, aamupalan sisältö tms). Lisäämällä lapsen omia päätösmahdollisuuksia, luot hänelle positiivisen tunteet itsestään ja omista taidoistaan. Omat valinnat usein myös vähentää uhmakkuutta.
Valitse taistelusi
Pyri jättämään huomiotta ei-toivottu käytös ja ohjaa lasta muuhun toimintaan jos vain voit. Aamuisin on järkevää valita taistelunsa, aikaa on yleensä rajallisesti. Muista kehua ja kannustaa kun homma toimii! Ohjeista lasta myös selkeästi ja ennakoi lapselle mitä tapahtuu ensin ja mitä sen jälkeen. Muista pilkkoa omia ohjeitasi ja antaa ohje kerrallaan!
Juttele lapselle mitä päiväkodin jälkeen tapahtuu
Juttele lapsen kanssa siitä mitä teette päiväkodin jälkeen yhdessä iltapäivällä töiden ja päiväkodin jälkeen. Miettikää yhteisiä puuhia ja käykää läpi myös mahdollisia harrastuksia tai muita päivän aktiviteetteja.
Ota käyttöön viikkokalenteri
Erittäin toimiva konkreettinen keino on myös ottaa käyttöön lapselle oma kuvitettu viikkokalenteri. Viikkokalenteriin voi kuvien avulla merkitä viikonpäivät, koti- ja päiväkotipäivät, aktiviteetit ja harrastukset. Viikkokalenteri auttaa lasta hahmottamaan viikon kulkua ja ennakoimaan viikkoa ja päivää. Viikkokalenteriin löytyy paljon valmista materiaalia, ja esimerkiksi Pikku Kakkosen kommunikaatiokortit* ovat hyviä tähän.

* Tulosta Pikku Kakkosen kommunikaatiokortit täältä

Mikäli aamut ovat hankalia vaikka valmistautuminen olisikin kunnossa, varaa aika niin keskustellaan lisää ja keksitään yksilöllisiä keinoja juuri teidän perheelle helpottaakseen aamujanne. Pääset tästä varaamaan ajan: Ajanvaraus