Vaikeat lähtötilanteet: 5 vinkkiä

Jokainen vanhempi tietää kuinka aamu olla yhtä kaaosta, lapset keskittyvät kaikeen muuhun kuin lähtemiseen ja kello tikittää armottomasti eteenpäin. Lapset saattavat löytää joka aamu uuden syyn viivytellä, olipa se sitten kieltäyminen pukeutumasta tai aamupalan valinnan vaikeus. Tässä muutamia vinkkejä, jotka voivat auttaa tekemään aamun lähtötilanteista hieman sujuvampia:

  • Ennakointi ja valmistautuminen: Laittamalla vaatteet valmiiksi jo edellisenä iltana ja kertomalla lapselle seuraavan päivän suunnitelmasta, voidaan helpottaa aamukiukkuja tai jopa välttää ne.
  • Selkeät ohjeet: Lapset hyötyvät selkeistä ohjeista, rutiineista ja säännöistä. Kun aamutoimet on käyty läpi selkeästi, lapsen on helpompi toimia niinkuin vanhempi toivoo. Keskustele lapsen kanssa myös säännöistä ja siitä, miksi ne ovat tärkeitä – tämä auttaa lapsia ymmärtämään odotukset.
  • Valinnanmahdollisuuksien tarjoaminen: Anna lapselle pieniä valinnanmahdollisuuksia aamurutiinien yhteydessä, kuten minkä väriset sukat hän haluaa pukea tai mitä aamupalaksi syödään. Tämä ei ainoastaan helpota päätöksentekoa, vaan myös edistää lapsen itsenäisyyttä ja päätöksentekokykyä.
  • Hauskuuden lisääminen lähtötilanteisiin: Aamurutiineihin voi lisätä myös leikkisyyttä ja hauskuutta. Kuunnelkaa yhdessä lempimusiikkianne pukiessanne tai keksikää pieniä leikkejä, jotka tekevät aamutoimista hauskempia.
  • Riittävän Ajan Varaaminen: Yksi tärkeimmistä vinkeistä on varata aamuihin riittävästi aikaa. Lisäämällä aamurutiineihin hieman ’ekstraaikaa’, vältetään kiireen tuntu ja mahdollistetaan rauhallisempi lähtö päivään.