Tahtoikä – kokeile tätä konkreettista vinkkiä

Tahtoikään on monenlaisia konkreettisia vinkkejä, joita voi kokeilla helpottaakseen kiukkukohtauksia tai ihan vaan arkea tahtoikäisen kanssa. Tässä blogiteksissä yksi konkreettinen vinkki tahtoikään joka kannattaa ottaa heti käyttöön!

Tahtoikä, vanhalta nimeltään uhmaikä, on varmasti tuttu monelle käsite. Siihen usein liitetään lapsen kieltäytyminen asioista, “ei”-sana, sekä tahtojen taistelut. Tahtoikä on erittäin tärkeä kehitysvaihe lapsen elämässä, ja se toistuu muutamia kertoja lapsuuden aikana, muuttaen hieman muotoaan iän myötä.  Tahtoikä auttaa lasta irtautumaan vanhemman jatkuvasta hoivasta ja harjoittelemaan itsenäisyyttä, lapsi harjoittelee käyttämään omaa tahtoaan ja kokeilee mitä voi saada aikaan sillä.

Lisää päätösmahdollisuuksia

Yksi tehokas ja konkreettinen keino arkeen tahtoikäisen kanssa, on lisätä lapselle omia valintoja ja päätösmahdollisuuksia. Lapselle voi antaa mahdollisuuksia päättää enemmän asioista, joista hän todella voi päättää. Asiat voivat olla pieniä kuten vaatteiden värin valinta, aamupalan sisällön valinta, tai kotimatkan reittivalinta. Muista ettet tarjoa uhmaikäiselle kuitenkaan kaikkia maailman vaihtoehtoja, lapsen on erittäin hankalaa päättää jos vaihtoehtoja on liikaa. Kaksi tai kolme vaihtoehtoa riittää. Anna lapselle siis päätösvaltaa esimerkiksi näillä lauseilla “Haluatko välipalaksi banaania vai omenaa”, “Keltaiset vai siniset sukat?”.

Päätösmahdollisuuksien avulla lapsi saa kokea että voi vaikuttaa omiin asioihinsa , vanhempi arvostaa hänen ajatuksiaan ja mielipiteitään, samalla lapsi saa myös harjoitella päätöksentekoa. Usein päätöksenteossa kehittyy nopeasti ja samalla itsetunto kasvaa. Useimmiten tämä vaikuttaa myös suoraan tarpeeseen kokeilla rajoja ja omaa tahtoaan.

Huomioi aina, että et anna lapselle päätösmahdollisuutta asioista, joita hän ei todellisuudessa voi oikeasti päättää. Esimerkiksi päiväkodin pihalta lähtiessä ei voi kysyä lapselta “lähdetäänkö kotiin?”, jos todellisuudessa vaihtoehtoja ei ole. Käytä mielummin näitä: “Nyt lähdemme kotiin.” tai “Haluatko kävellä tätä reittiä vai tuota reittiä kotiin?”

Tahtoikä on yksi Kasvatin asiakastapaamisten yleisin aihe, ja syystäkin. Tahto yleensä vaikuttaa erittäin suuresti koko perheeseen. Jatkuessaan pitkään se uuvuttaa vanhempia sekä lasta, ja aiheuttaa väsymystä koko tilanteeseen. Usein joudutaan myös uhkailu, kiristys ja lahjonta kierteeseen, jonka vaikutukset ovat harvoin pitkäkestoisia. Uhmaan ja tahtojen taisteluun on lukuisia erilaisia keinoja, joita voi kokeilla lapsen kanssa. Varaa aikasi niin keskustellaan juuri teille sopivista keinoista hallita tahtoikää ja kasvattaa vanhempien pinnaa. Varaa aika täältä!